Ga naar de inhoud

MOSH & MOAH

Nee, dit is geen begin van een mop, maar een serieus onderwerp. We hebben er allemaal mee te maken, maar krijgen er weinig info over. MOSH & MOAH zijn de laatste tijd toch meer in het nieuws geweest. Veelal ging het dan over de slechte invloed van beide producten op ons als mensen. De zorgen over MOSH & MOAH zijn gebaseerd op mogelijke gezondheidsrisico’s. MOAH wordt in verband gebracht met mogelijke carcinogene eigenschappen (kankerverwekkend). MOSH wordt geassocieerd met mogelijke ophoping in organen – zoals de lever – wat kan leiden tot leverproblemen bij langdurige blootstelling. 

MOSH & MOAH: wat is het?

Het woord ‘MOSH’ staat voor Mineral Oil Saturated Hydrocarbons. Vrij vertaald als verzadigde koolwaterstoffen van minerale olie. MOAH staat voor Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons en is vrij te vertalen voor “Aromatische koolwaterstoffen van minerale olie”. De algemene aanname is dat de minerale olie de grote boosdoener is en zorgt voor de componenten in ons eten. Juan-Carlos Carillo, voorzitter van MOCRINIS (Mineral Oil Cross Industry Issue) vindt de termen MOSH & MOAH echter misleidend.

Naast koolwaterstoffen uit minerale olie zijn er ook andere bronnen van koolwaterstoffen, die bijdragen aan de algehele opbouw van MOSH/MOAH. Denk aan hygiëne tijdens transport of de productie (het ontbreken daarvan) of aan de verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled papier. Deze kunnen een belangrijke bron voor de besmetting zijn. De verpakkingen bevatten dan vaak nog minerale oliën uit de oude drukinkten van bijvoorbeeld een krant. Ook bevatten ze vaak talloze andere gevaarlijke stoffen, die via de verpakking in ons eten terecht kunnen komen. Ook reiniging en smering van transportmiddelen, machines zoals bereiding, snij en verpakkingsmachines is belangrijk. Er is echter geen methode om te bepalen waar de koolwaterstoffen vandaan komen.

ProLan heeft alleen dierlijke koolwaterstoffen

Bij ProLan kan en hoeft dat niet, want ProLan heeft alleen dierlijke koolwaterstoffen. Deze komen vrij bij het verwarmen van het wolvet om er Lanoline van te maken. Deze procedure verwijdert het vocht en zo ontstaat de zuivere lanoline, de basis van ProLan. 

Even voor de duidelijkheid: wolvet komt van wol en deze wol komt van de schaap. Van die wol maken we dus lanoline. Dit is het enige dierlijke bijproduct van de schaap. Lanoline is heel breed toepasbaar. Denk aan zonnebrandcremé en huidverzorgende producten. We gebruiken voor ProLan wol van Nieuw-Zeelandse schapen. Het welzijn van het dier staat voorop. Zo wordt er  rekening gehouden over het tijdstip van het jaar en hoeveel er wordt afgeschoren in verband met met de komende seizoenen en temperaturen. De Nieuw-Zeelandse wolproducenten hanteren de hoogste normen op het gebied van dierenwelzijn bij het houden en scheren van schapen. Dat wordt gegarandeerd door de directe betrokkenheid van instanties als de National Council of Wool Interests en de Shearers Association.

ProLan voldoet aan MOSH & MOAH

ProLan voldoet aan MOSH & MOAH, omdat ProLan een mengsel is van natuurlijke ingrediënten, waaronder plantaardige en dierlijke bijproducten. Minerale- of chemische ingrediënten bevat het helemaal niet. Dit betekent dat het product vrij is van deze specifieke soorten koolwaterstoffen, die vaak worden aangetroffen in minerale oliën en sommige chemische verbindingen. Tevens is het ook (tot zover bekend) het enige reiniging product met een NSF foodapproval

Het feit dat ProLan vrij is van mineralen, chemie, hormonen, zware metalen, PFAS  en zelfs een drinkwatercertificaat heeft verkregen, is indrukwekkend. Het duidt op een hoog niveau van zuiverheid en veiligheid. Dus met minder producten reinigen, smeren en conserveren. Zoals wel vaker blijkt de natuur het toch net even beter te kunnen.

ProLan voldoet aan strikte normen en certificeringen om de hoogste kwaliteit en veiligheid te garanderen. Dit is een belangrijke overweging voor mensen en ondernemingen, die bewust bezig zijn met hun gezondheid, het milieu, welzijn van mens en dier en verantwoord ondernemen.

Specificaties van ProLan 

  • Bevat geen: minerale koolwaterstoffen, dierlijke materialen, notenoliën of genetisch gemodificeerde ingrediënten.
  • Gefabriceerd van uitsluitend door de FDA vermelde ingrediënten: FDA Group 21 CFR 178.3570
  • NSF H1 geregistreerd 
  • Eurofin DrinkwaterApproval 19 CLP NY 017.
  • Voldoet aan Halal specificaties.
  • Voldoet aan Kosher specificaties.
  • Voldoet aan de specificaties van de Veganistische samenleving.
  • MPI Approved C12.

ProLan is leverbaar voor de consument en de professionele gebruiker via het ProLan dealernetwerk. Op de website van ProLan Benelux vindt u meer voorbeelden van toepassingen, ons dealernetwerk en referenties. Of bestel direct in onze webshop: